сряда, 18 март 2009 г.

Красивата коса – ключът към нейното съвършенство


Как да поддържаме косата си жива и хубава? Може това, което напиша и да не ви хареса, но аз съм за естествената красота. Пълно е с продукти за косата ви и вие се чудите кои да изберете. Сега ще си помислите, че ви предлагам определена марка, но ще сгрешите, защото вие сте тези, които трябва да експериментират и да разберат кое е най-доброто конкретно за вашата коса. Аз знам кои продукти са най-добри за моята, но дали те са най-добри и за вашата коса – това не мога да кажа, но мога да ви посоча какво трябва да правите, за да предпазите косата си:

1) Подстригвайте я редовно. Най-честите съвети в това отношение са веднъж месечно, но аз мисля, че е допустимо и веднъж на три месеца. Или по-добре не се съобразявайте със срокове, а когато почувствате, че краищата ви са изтощени – подстрижете ги.

2) Мийте я по възможност максимум два пъти седмично. Честото миене изтощава косъма и води до начупване и накъсване на косата. Водата действа дехидратиращо, както на кожата на лицето, така и на вашата коса, затова си правете подхранващи маски и ползвайте балсам или серум за сухи краища.

3) Не ползвайте сешоар и не търкайте косата си силно с кърпа непосредствено след като сте я измили. Това действа пагубна на структурата на косъма. Ако ползвате преса за коса, нека това е само в специални случаи, възможно по рядко и след това си направете загряваща маска със зехтин за подхранване на косъма.

4) Не използвайте метални шноли, защото те ще накъсат косата ви. Не я дръжте постоянно вързана, защото това води до ненужно опъване на косъма, макар че в някои случай може да намали риска от по-бързо замърсяване.

5) Аз лично не препоръчвам боядисване, но ако сте решили, по-добре хвърлете много пари за фризьор и професионална боя, както и за скъпа възстановяваща козметика след това. При израстване на косата, мажете с боя само основата й, а не цялата й дължина. Давайте й отвреме-навреме почивка, като оставите естествения си цвят.

6) Не решете косата си с метална четка, за да не я накъсате. Нито пък с пластмасова, за да не я наелектризирате. Може да ползвате дървен гребен например, но не прекалявайте с разресването, защото то може да има положителен ефект на масаж, но води и до бързо омазняване на косата.

7) Пазете косата си от атмосферните условия като прекомерен студ или голяма горещина и много слънце. Използвайте шалове, шапки и каквото ви хрумне. Естествено не пренебрегвайте и качествената предпазваща козметика.

8) Пробвайте много качествени марки продукти, за да си направите извод кой най-добре действа на вас индивидуално. След като разберете това, вие ще имате предимство пред другите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар