понеделник, 16 март 2009 г.

Диетите – за и против


Замислете се какво е необходимо да знаете, за да започнете подходяща за вас диета. Сигурно хиляди пъти сте попадали на сайтове, които ви убеждават да купите продукт или книга, разкриваща тайната на феноменална диета. Също така виждате статии в списания, убеждаващи ви в качествата на определен хранителен режим. Тази информация е представена професионално и това е естествено, нали трябва да ви вдъхва доверие, за да закупите продукта. Но вие сте интелигентни и мислещи хора. Никога не разглеждайте нещата едностранно. Пълно е с информация за всеки един хранителен режим - всичко за и против него. Аз искам да изложа накратко какво открих като информация за няколко различни типа диети:
І.Нисковъглехидратен режим. Тази диета е разработена от прословутия д-р Аткинс. Тя е известна с поляризираните мнения относно ефективността си. Дори, доколкото си спомням, имаше заведени дела срещу известния лекар. Теорията на тази диета е, че можете да промените метаболизма и да загубите килограми лесно, като ядете храни, богати на протеини и мазнини и ограничавате храните, богати на въглехидрати. Прекомерната консумация на въглехидрати води до свръхпроизводство на инсулин, което предизвиква глад и увеличаване на теглото. Въглехидратите се ограничават от 15 до 60 грама на ден, като се набляга на мазнините и протеините. Следните твърдения са посочени в подкрепа на диетата на Аткинс: 1) Хората са свободни да ядат протеини и мазнини, които са забранени в повечето диети 2) Тези, които са пробвали ниско-мазнинната, високо-въглехидратната диета без успех, с увеличаването на протеините в храната, установяват загуба на апетит и тегло 3) Диетата е сравнително лесна за изпълнение, тъй като в нея няма някакви сложни планове. Научни аргументи против НВД: 1) Всяка диета, която ограничава въглехидратите кара тялото да разчита на енергия от мускулите и мазнините, и може да причини дехидратация. Когато тялото започне да атакува складираната мазнина в организма, за да черпи енергия от нея, се получават вторични продукт, наречени кетони. Те подтискат апетита, но причиняват умора и гадене 2) Консумирането на неограничено количество мазнини, особено на наситените мазнини, които се съдържат в месните продукти, могат да доведат до сърдечни заболявания 3) Често има случаи на възвръщане на теглото, след като се премине към нормален режим на хранене.

ІІ. Разделно хранене. Тази известна диетична формула, чийто основоположник е д-р Шелтън, е подчинена на идеята, че за разграждането на основните продукти (белтъчини, мазнини и въглехидрати) са необходими различни стомашни ферменти и едновременното консумиране на тези хранителни групи пречи на качественото им усвояване от организма. Например продуктите, съдържащи скорбяла (картофи, макарони, хляб, грах), трябва да се употребяват отделно от продуктите, съдържащи белтъчини (месо риба, яйца, ядки, кашкавал). Интервалът между приемането на тези продукти трябва да бъде не по-малко от 2 часа. Съществува група неутрални продукти като пресните зеленчуци (без картофите) и плодовете (без бананите), които могат да се приемат както с белтъчините, така и с въглехидратите. Противниците на идеята на Шелтън твърдят: 1) организмът при поемане на храна отделя от всички типове стомашни ферменти и ако приемаме само определен вид храна, излишните ферменти могат да повлияят зле на дейността на стомаха. 2) Има храни, които съдържат едновременно въглехидрати и белтъчини. /"Въглехидратните" картофи съдържат и известно количество растителна белтъчина, а в месото има т.нар. животинска скорбяла – гликоген. Затова няма смисъл да се измъчваме и да отделяме пържолата от картофеното пюре/. 3) При спазване на тази диета се стига до депресивни състояния, защото се намалява отделянето на хормоните допамин и серотонин, отговарящи за доброто ни настроение 4) Разделното хранене според експертите няма официално признание и отслабващия ефект се дължи не на добре разработен режим, а на това че храната се намалява и пациентите се придържат към строга система на хранене.

ІІІ. Лечебен глад или по-лек вариант - лунна диета /У нас поддръжници са д-р Емилова и Лидия Ковачева/. Лечебното гладуване през последните години се препоръчва и прилага от някои лекари, независимо, че не е прието като традиционен метод на терапия на заболяванията. Гладуването се отнася към методите на алтернативната медицина, наред с медитацията, релаксиращата хидротерапия, акупунктурата, аромато-терапията, билколечението. Естествено не става въпрос за пълно гладуване, а за омекотено с приемане на плодове и билков чай с мед. Ползите от този метод са посочвани на много места: 1) намаляване на теглото 2) детоксикация (пречистване), чрез увеличаване отделянето на вредните вещества от организма;стимулиране възстановяването на тъканите, повлияване на кожни проблеми 3) намаляване на болката и възпалителните процеси 4) представлява мощна антидепресивна и антистрес програма и може да се провежда както за лечение, така и с цел профилактика. Против лечебния глад са следните аргументи: 1) продължителното гладуване (над 4 дни) създава условия за неконтролирано навлизане в кръвния поток на токсични остатъци или метаболити и е опасно, ако не се извършва под строг медицински контрол. 2) при гладуването може да настъпят “странични ефекти”, които обикновено са умерено изразени: главоболие, гадене и белезникави налепи по езика, объркване и сърцебиене, чувството за студ, усилване на телесната миризма, суха и напукана кожа, намаляване секрецията от лигавиците, мускулни болки. 3) не трябва да се пристъпва необмислено към по-продължително гладуване, то задължително трябва да се извършва под наблюдение на квалифициран специалист, който контролира регулярно кръвното налягане, пулса и основните лабораторни показатели (изследвания на кръв, урина). Както стана ясно към продължително лечебно гладуване не трябва да се преминава без лекарски надзор, за което говорят и форумите, в които има и множество истории за влошаване на здравето на хора, подложили се на този режим /припадъци, смъртни случай, анорексия и др./. Лунната диета, която се състои в гладуване четири дни месечно според циклите на луната или един ден месечно по време на пълнолуние, е по-омекотен вариант на лечебния глад. Съветвам ви, ако я прилагате да не сте само на вода, а на чайове с мед и плодове, а лично при мен е действала дори като съм консумирала и мюсли с кисело мляко.

ІV.Протеинова диета. По-популярна е сред моите познати като месна диета /приемат се месо и зеленчуци, без въглехидрати/. Всъщност тази диета за първи път е наложена от д-р Дюкан. Характерното е, че се примат само белтъчини от нетлъсти меса /риба, птиче месо, телешко, заешко и др./, белтък от яйце и зеленчуци /изключват се картофи, боб, ориз, царевица, грах/, пие се много вода или чай с малко мед и лимон. Диетата има четири етапа: ударен /сваляне на тегло/, смесен / достигане на желаното тегло/, етап на запазване на постигнатото тегло и окончателна стабилизация. Положителните ефекти, в които ни убеждават при тази диета са: 1) Бързо сваляне на килограми. 2) Не се броят калориите. 3) Разрешените храни се консумират без ограничение. 4) Загубата на килограми не води до загуба на мускулна маса. 5) Подходяща е за всички. От друга страна обаче тази диета има и своите критици, които твърдят следното: 1) Когато белтъчините се използват като основен източник на енергия, организмът е в постоянен стрес 2) Небалансираното хранене без включване на трите основни елемента белтъчини, мазнини и въглехидрати води до забавяне на метаболизма 3) Затруднява се дейността на сърцето, черния дроб, бъбреците и стомашно-чревния тракт 4) Повишава се кръвното налягане, холестерола и се извлича калция от костите, възможни са и кожни проблеми 5) Получава се връщане на свалените килограми в края на диетата.

Мисля, че това са най популярните типове хранителни режими. Видяхте колко за и против има при всеки един от тях и всичко е представено убедително и с вдъхващи респект аргументи. Аз ви съветвам да се вслушате в съветите на експертите за балансирано хранене, да приемате разнообразна храна и от трите хранителни групи – въглехидрати, мазнини, белтъчини, но да подбирате умно храната си. От въглехидратите приемайте сложните, от мазнините - ненаситените. Нека менюто ви включва повече пресни продукти без консерванти, не забравяйте плодовете, зеленчуците и ядките, за да не ви липсват витамини, фибри и жизненоважни минерали. Пийте повече вода, намалете количеството храна и се движете повече. Само така теглото ви ще бъде здравословно, няма да се стигне до нарушения в хормоналния баланс, тонусът ви ще е добър, няма да се чувствате отпаднали, нещастни и стресът няма да е ваш постоянен спътник.

2 коментара:

  1. Всъщност "бащата" на протеиновата диета е Уилиям Бентинг (William Banting) 1860г. По късно тя е популяризирана от д-р Аткинс, който реално я прилага масово. Дюкан е поредния който се опитва да си направи име от нея ...

    ОтговорИзтриване
  2. Статията много ми хареса. Много стегнато и вярно са описани самите диети. За някои отрицателни ефекти не бях чувала. Благодаря :)

    ОтговорИзтриване