сряда, 18 март 2009 г.

6 мита при здравословните диети


Случвало ли ви се е да започнете диета, която е много прехвалена, но да не успеете да постигнете желания резултат? Защо се получава така, има ли уловки, които ни убягват при спазването на определен хранителен режим? Аз искам да споделя с вас това, което съм изпитала на собствен гръб и да разясня какви са митовете за здравословната диета.

1) Може да се яде по-малко от всичко. Да, така твърдят някои, но какво е това всичко? Дали може да хапваме джънк фуут /вредна храна/ по време на диета? Разбира се, че не. Това е поредния мит, които ни сервират. Трябва да стане ясно, че чипсовете, пуканките, мазните банички, пици и хамбургери, както и разни вафлички и подобни сладки нещица не са никак препоръчителни дори в малки количества по време на здравословна диета. Ако приемате подобна храна, това може да заличи резултатите от всичките ви усилия.

2) Може да се изключи една от хранителните групи -мазнини, белтъчини или въглехидрати. Има множество диети, които съветват да изключите мазнините или въглехидратите от менюто си, но тази идея никак не е добра. Всъщност може да се ограничат, но не и да се спрат напълно, защото организмът при липса на определени вещества си намира начин да си ги набави и когато преминете към нормален режим на хранене след строгата диета, вие ще си върнете свалените килограми. И пак ще повторя: хранете се балансирано, нека в менюто ви присъстват всички хранителни групи, но ги подбирайте умно.


3) Ако приемате по-малко калории, отколкото изразходвате, задължително ще сваляте килограми. Това е вярно, но тук има една уловка. При диета организмът се приспособява да приема по-малко калории и активира защитните си сили, като се научава да хаби по-малко енергия /забавя метаболизма си/. Така ако в един момент сте се нуждаели от 2000 калории на ден, след като намалите храната, организмът ви ще започне да се задоволява само с 1500, защото толкова му давате. Това е и един от механизмите на оцеляването. Затова много често в диетите има застой и трябва да се промени количеството храна или по-добре да се увеличи физическата активност, за да може отслабването да продължи.

4) Изчислете калориите, които приемате, и диетата ви ще е успешна. Тук също много хора се заблуждават. Има един много по-важен фактор при отслабването от броя на калориите, а той е – по кое време ги приемате. Ако това е вечер преди лягане, погледнете това което е в чинията ви и си го представете залепено на бедрата или корема ви. Точно това се случва, когото се храните късно вечер. Ако хапвате обилно сутрин, вие ще изгорите тези калории и ще засилите метаболизма си през деня. Това ще ви помогне да намалите теглото си. Трябва да разберете как действа организмът ви. Когато рядко му подавате храна, той се запасява. Когото го правите по-начесто и по малко, той счита, че няма нужда да трупа и гори повече калории.

5) С тази вълшебна диета ще свалите 20 кг за месец. Това е една от най-масовите заблуди и е абсолютно нездравословно свалянето на килограми да се случва толкова бързо. Специалистите препоръчват, за да е качествено и трайно, отслабването да става с темпове не по бързи от половин до 2 кг. седмично. Не вярвайте на хора, които ви обещават лесни победи. За всичко в живота трябва да се потрудите и да имате търпение. Както лесно спечелените пари /например при хазарт/ изчезват бързо, така и бързо свалените килограми не се задържат дълго, а за сметка на това може да увредите здравето си.

6) Приемайте много течности и всичко ще е наред. Добре, но какви именно течности? Дали сладките газирани напитки и сока с консерванти е ок при една диета? Проблемът е, че много често не отчитаме захарта и вредните вещества, които приемаме с масово разпространените напитки. А това трябва да се вземе под внимание. Течностите, които са полезни за организма ни са вода, билков чай с малко мед, фрешове, може да са и под формата на домашно приготвени супи.

Както виждате, винаги има уловки, с които трябва да се съобразите при спазването на диета. Аз ви призовавам да четете повече и да се информирате, за да знаете какво точно ви вреди, и какво може да ви е от полза. Абсурдно е в ерата на комуникациите и информацията, човек да се поддава на масови заблуди

Няма коментари:

Публикуване на коментар