неделя, 15 март 2009 г.

Слаби или пълни – на какво се дължи това? Защо се различаваме в теглото си?


Колко хора познавате, които постоянно са на диета и никога не отслабват, а напротив, теглото им плавно се увеличава с годините. А съществува и обратния вариант. Наблюдавате някои, който се храни добре, а е доста слаб. На какво се дължи това? Ето някои причини за това явление, които могат да ви помогнат да разберете защо се получава така:
1) Генетичният фактор. Наистина това е причина № 1. Ако родителите ви са закръглени, често и вие сте склонни да трупате килограми. А какво ще стане, ако вие се преборите с теглото си, вашите деца също, тогава възможно ли е вашият бъдещ род да не е дотолкова генетично обременен? Това никои не може да каже, но си струва да опитате. Със сигурност при някои хора организмът е „програмиран” по рождение да трупа повече запаси във вид на мазнини. Това е поправимо, но усилията трябва да бъдат много повече за съжаление.
2) Броят на мастните депа. Знаете ли, че веднъж образувани, мастните клетки никога не могат да изчезнат? Така, че ако в детска или юношеска възраст сте били по-пълнички, отслабването ви ще бъде доста труден процес. Това е напълно логично и ако сте били дете с проблемно тегло, ще трябва да се стараете много повече, за да постигнете желаните килограми.
3) Навиците и начина на живот. Не ви ли се струва понякога, че има хора, които никога не напълняват, а имот такъв силен апетит и доста стабилно си похапват. Да, със сигурност сте им завиждали. Причина за това може да е генетиката, а оттам и по малкото мастни депа, както и активния спорт. Може обаче причина за това, че не пълнеят да са полезните им навици и начина им на живот. Например вие виждате, че някой се храни обилно, но замисляте ли се с какъв тип храна – дали не набляга на салати, супи и качествено месо, по кое време на деня го прави /колкото по рано, толкова по-добре/, дали обича сладки неща и колко въглехидрати приема. Има и щастливци, които обичат точно храните, които им помагат да поддържат здравословно тегло. Те ядат каквото си поискат и колкото си поискат, демонстрират го и вие си мислите, че са за завиждане. Но вие може просто да придобиете същата култура на хранене като тях и всичко ще е наред.
4) Движението = ускоряване на метаболизма, горене на мазнини и добър тонус. Няма значение, какъв тип движение – домакински дейности, разходки в парка, до работата, по магазините, изкачване на стълби без асансьор и др. Всичко е от полза, а ако го съчетаете с някои от модерните спортни курсове – пилатес, тае бо, йога или танци, вие няма как за дълго да задържите килограмите. Или по точно и по-добре казано, вие ще намалите мазнините и ще увеличите мускулната си маса. Ще се чувствате здрави и силни, независимо дали сте генетично предразположени към пълнеене.
5) И накрая искам да заявя: оптималното тегло е индивидуално. Споделяли са ми жени, че когато са били много слаби са се чувствали зле, едва ли не анемични и безжизнени, липсвала им енергия и тонус. Уж отслабват, за да са по-здрави, красиви и харесвани, а ефектът е обратен на това. Всъщност истината е, че когато са малко по-закръглени, са по-привлекателни за околните. Освен това четох изследване, според което 2-3 кг. над препоръчваното от крайните диетолози тегло, води до по-дълъг живот. Така, че не пренебрегвайте това, което природата ви е дала, не се придържайте към канони за здравословно тегло. Най-доброто тегло за вас е това, което ви кара да се чувствате добре, красиви, енергични, весели и обичани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар