петък, 13 март 2009 г.

Как да отслабнем с удоволствие


За да можете да отслабнете трайно, най-важна е психическата подготовка. Всичко започва от съзнанието. Но какво трябва да се промени, за да се почувстваме мотивирани и със силно желание да стопим излишната маса? Има много подходи, които може да бъдат използвани. Най-важното е когато дори за един ден успеете да пазите диета, да се наградите като си кажете „Страхотна съм! Каква силна воля имам!” Така се стимулирате и подхранвате самочувствието си и се гордеете със силния си характер. Мислете си, че след като издържите дълго време, всичките ви приятели и познати ще се възхитят на усилието ви и ще признаят, че имате по-силен дух от тях, че ги превъзхождате, защото силният дух, обикновено носи красиво тяло. Усещайте се като човек със силна воля и демонстрирайте това пред другите, така в един момент ще си повярвате. Радвайте се дори на малките победи. Едно кило за една седмица – това е страхотно постижение, времето си тече и лека полека, ако сте достатъчно упорити ден след ден, килата ще станат десет и т.н. Помнете, че за да отслабнете трайно трябва това да става бавно, за да има време организма да се приспособи към промените и да не се връща към килограмите, с които е „свикнал”. Защото тялото има памет, вредните навици, които имате при храненето, карат организма ви да действа против вас.
Ето някои съвети, които са помогнали на мен и много други:
1) Закусвайте – още първата хапка отключва метаболизма /задейства обмяната на веществата/, което означава, че колкото по-рано сложите залък в устата си, толкова по-рано ще почнете да горите запасите на организма ви, от които искате да се отървете.
2) Яжте начесто по малко количество, защото ако ядете рядко организмът ви го приема като сигнал, че ще продължи да поема рядко храна и независимо колко запаси във вид на мазнини имате, той ще иска да трупа още, защото се стреми да оцелее. Трупането на запаси, той приема като нещо полезно, както вие трупате пари за черни дни, когато се очертава да нямате възможност да изкарате достатъчно в бъдеще. Организмът ви действа по същия начин.
3) Нека храната ви да е разнообразна. Когато тялото ви усеща липса на мазнини, например, то се стреми да не ги хаби, доколкото това е възможно. Приемайте ненаситени мазнини, най-вече от растителен произход, избягвайте пържена храна. Ястията, приготвени на скара или печени на фурна пак са много вкусни. Яжте салати и супи. Нека салатите да са без каквито и да било сосове, а само зеленчуци и подправки. Свикнете да ядете супите без хляб – със всичко се свиква, а в един момент ще ви е странно, че другите ги ядат с хляб.
4) Ако сте гладни, приемайте мюсли и кисело мляко. Помагайте си само с природни продукти – например хапчета съдържащи фибри, които запълват празнината в стомаха ви. Попитайте в аптеката за подобни таблетки, аз приемах такива с фибри и зелени водорасли или с ябълков пектин, които спомага за отслабването, но е екстракт от природен продукт. Не ползвайте хапчета, които могат да навредят на черния ви дроб, бъбреците или да ви обезводнят, каквито са повечето таблетки, които са с „химия” и не са природни продукти.
5) Нещо, което трябва да си наложите: Никакви сладки неща, пици, банички, чипсове, пуканки, зрънчовци и подобни боклуци!!! Това е отрова за организма. Намерете и прочетете определен брой статии за такива храни. Те, както и пържената храна и газираните напитки, са причина за образуване на т. нар. свободни радикали, които са основните „виновници” за стареенето, сбръчкването на кожата, дехидратирането, целулита, пълнеенето. Прочетете какво се случва с организма ви при приемане на подобна храна стъпка по стъпка, как организмът реагира на нея и може и да се отвратите.
6) Сега ще ви кажа нещо успокоително. След като отслабнете до ниво, което искате може да си позволявате по малко от всичко, което ви душа иска. Например, ако сте 60 кг, а според ръста ви трябва да сте към 50, след като достигнете желаните килограми /желателно е да ги сваляте поне 8-10 месеца!!!/ следва няколко месечен период на захранване, през които леко може да увеличите храната, но така че да запазите килограмите си. Запазете ги за 3 месеца и вероятно ще се справите с проблема с теглото си. Запомнете, че строгата част от диетата е докато достигнете желаните килограми. След това се поглезете с малко шоколад или домашно сладко с палачинки, а по поводи си позволявайте и повече неща. Избягвайте сухите храни /сандвичи, вафли, чипсове/, защото те престояват повече време в организма и шанса да ви си трупнат е по-голям.
7) Наслаждавайте се на храната и яжте бавно. Дори когато сте на диета, може да се поглезите и да ядете с удоволствие. Приготвяйте храната си с желание и ще видите, че ще ви е вкусно. Не е възможно никоя от диетичните храни да не ви харесва. Например риба на скара с лимон и зелена салата е изключително вкусна храна. Пиле със задушени зеленчуци или телешко с гъби, също могат да са доста вкусна храна. Естествено трябва да намалите въглехидратите – по малко картофи, ориз и хляб /по възможност типов, пълнозърнест и др./, но според мен няма нужда да ги спирате напълно.
8) Пийте много течности. Пийте сутрин по едно кафе за тонус и изчистване на стомаха. Помагайте си със зелен чай. Ако не обичате зелен чай, може и обикновен. Не се насилвайте с нещо, което ви е неприятно. Но мисля, че повече от 2-3 чаши на ден чай, не е добре да се употребяват. Пийте предимно вода – 1.5 - 2 л на ден, защото ако приемате кафе то действа дехидратиращо и е необходимо да набавите на организма си повече течност. Моля ви да оставите газираните напитки. Относно алкохола, най-ниско калоричната напитка е бялото вино, а червеното е антиоксидант, който се бори със споменатите свободни радикали, които са враг № 1 на организма ни. Може да си пиете /даже е желателно/ по една чаша вино на ден. Но без бира, моля.
9) Яжте до 18.00 ч вечер. Старайте се да не преминавате този час. След време организмът ви ще свикне с този режим и няма да имате проблеми. Ще огладнявате според часовете, в които ядете. Ако сте много гладни, си знаете – кисело мляко, мюсли, хапчета с фибри.
10) Хубаво е и да се движите. Ако имате възможност за кратка разходка на път за работа или на връщане – дори да са 10-15 минути, направете я – няма да съжалявате. А може да се раздвижете и през обедната почивка или нагоре надолу по стълбите във вашето предприятие или вашия блок. Запишете се на танци – неусетно и в приятелска атмосфера ще отслабвате. Упражненията в къщи не винаги се спазват, но когато се съберете с други хора, раздвижването ви е задължително. Аз лично се записах на народни танци на удобно за мен място, в удобно време и едва 3 лв. за час и половина. Проучете възможностите, ще откриете добри предложения и за вас.
11) И накрая не прекалявайте с нищо. Прекален светец и богу не е драг. Бъдете гъвкави. Както казваше баба ми, като седнеш да ядеш, никога не трябва да ставаш преял от масата. Яжте винаги с една идея по-малко отколкото ви се иска и не се притеснявайте да оставите залък в чинията – това са отживели неща. Също така всичко трябва да е в нормални граници. След периода на строга диета, трябва да си хапвате мъничко и от част от забранените храни, но така че да не наддавате – наистина по малко и то, колкото по-рано през деня, толкова по-добре.
Успокоителното е, че след време ще се почувствате по-добре, по-красиви, леки, здрави, весели, със самочувствие на успели в желанието си хора. Това вдъхва увереност във всяко начинание в живота. Покажете, че сте силни, самоуверени и достойни за уважение хора. Отпуснете се и не стигайте до крайности и тормоз над себе си, забавлявайте се с приготовлението на храната, с мисълта за новия ви режим и новото ви по-красиво аз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар