петък, 13 март 2009 г.

5 психологически подхода към успешна диета


Както стана ясно от заглавието, тази статия не се занимава с дребнавите подробности от диетичния режим, целта й не е да опише конкретна диета, както правят повечето подобни статии – 100 гр. варно пиле, 50 гр. маруля, половин яйце без жълтъка и т.н. Идеята е да разгледаме психологичния подход към отслабването – трайно и завинаги. Ако нямате подходяща психологическа нагласа, няма да успеете да се справите с килограмите, а рискувате да се задълбочите в неща, които ви натоварват с негативни емоции. Как трябва да действа човек и как трябва да се чувства, за да успее в едно трудно начинание. Ето моя списък с идеи, които могат да ви помогнат в нагласата ви за отслабване:
1) Когато стартирате диетичен режим мислете как напредвате към вашата цел със всеки изминал час, ден, седмица и колкото повече време минава, толкова повече сили и енергия ще набирате, особено след като видите първите резултати. Ще се почувствате по-силни и самоуверени. Ефектът е лавинообразен. Колкото повече, толкова повече. Това важи за всичко в живота – храна, забавления, работа, пари, важи и за диетите. Просто стиснете зъби и издръжте, час, половин ден, ден, три дена, седмица. Ще се учудите как времето се изнизва покрай вас и вие преследвате целите си. Без да започнеш нещо, няма как да го завършиш. Затова се хвърлете с главата напред, не губете време, действайте, бездействието е ваш враг.
2) Така, след като стартирахте и издържахте известно време, започват мислите ви да се въртят все около храната. Ами всъщност, ще ви кажа нещо хубаво: когато пазите диета, вие не трябва да гладувате. Ако с часове си мислите за ядене, удовлетворете тази ваша страст като дълго време и с желание си приготвите хубава и вкусна трапеза. Навсякъде може де откриете рецепти за диетични ястия, които са изключително изкусителни. Бели рибни филета или скумрия на скара, пилешки/телешки пържоли със зеленчуци, гъби на фурна. А кой не обича салати и пресни зеленчуци за гарнитура. Въглехидратите нека са по малко, но една филийка черен хляб не е проблем. Все пак се хранете по малко, а ако огладнявате между храненията, хапвайте плодове, мюсли, кисело мляко, чай с малко мед. Всичко това е позволено – и запомнете – това, че сте на диета не означава, че сте лишени от вкусна храна.
3) Намерете си някаква силна страст, различна от хапването. Нещо, което ви е приятно и запълва голяма част от времето ви. Ето например, аз стартирах блог, в който споделям какво ми е помогнало в живота и някои идеи, желания и стремежи се избистрят в съзнанието ми, след като са написани на хартия. Помислете какво ви вълнува, какво бихте искали с най-голямо удоволствие да правите и го започнете, това ще ви отклони от мислите ви за ядене. След време ще усетите, че спазвате режима си механично, без да се налага да се терзаете и да се контролирате.
4) Създайте си полезни навици, които да работят за вас. Тръгнете с тази нагласа: ще правя едно и също действие, което е полезно за отслабването ми в продължение на 2 седмици, след което несъзнателно ще продължа по навик да го правя и това ще ми помага за цял живот. Например подобно действие е яденето под час, ранната вечеря, закусването, намаляване количеството на приеманата храна, към което организмът се приспособява и с което тялото ни свиква. Ще се учудите как след време тези нови навици, малко по малко имат положителен ефект върху здравето ви.
5) Запомнете, не трябва да се насилвате и да се самоизтезавате, защото по този начин ще намразите всичко в новия си режим на хранене и въобще начин на живот, ще го отхвърлите и това няма да доведе до създаване на полезни навици. Ако веднъж нарушите режима не се наказвайте жестоко, станалото - станало, просто упорито продължете да спазвате отново правилата от следващия ден и така в един момент ще се сдобиете с нов режим. Запомнете, че всеки може да прояви слабост от време на време – важното е да не спирате, а да продължите напред, да не се откажете.
Важно е да знаете, че постоянството е ключовата формула за успеха. Не бързото темпо, а напредването крачка по крачка ви гарантира постигането на целите. Това е като при тичането. Вие не сте професионални спортисти. Ако спринтирате 300 м., ще се скапете. Тичайте бавно, с кратки почивки, за да издържите повече време и да стигнете там за където сте тръгнали. Ако се изтормозите с диетичния си режим наведнъж, завинаги може да се откажете и да се провалите. Щадете се и не се насилвайте. Както се казва - бързай бавно. Действайте с постоянство и упоритост. Просто го направете и ще успеете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар